De Hofdame’s favoriet

Favoriet: lieveling, uitverkorene, geliefkoosd, gewaardeerd,gewild. Woorden die de betekenis duiden.

In onze tuin met al haar schoonheid is het niet mogelijk om tot één favoriete plant te komen. De Couwenhof staat er vol mee! Ieder jaargetijde heeft haar schoonheid, zo ook iedere plant. Één van die prachtige planten is de Echinacea Purpurea, de Zonnehoed.

“Ieder jaargetijde heeft haar schoonheid, zo ook iedere plant.”

Echinacea purpurea

Een plant die naast een grote sierwaarde ook geneeskrachtige en medicinale kwaliteiten bezit. De indianen uit Noord-Amerika ontdekten ooit de geneeskrachtige werking van de plant. Zowel de bloemen, als het blad, de steel en de wortel worden gebruikt en verwerkt.

Naast haar mooie donker roze bloemhoofdjes heeft de Echinacea Purpurea een donker oranjebruin centrum. De bloei begint in juli en deze kan aanhouden tot eind september & oktober, waarna het nog altijd genieten blijft. Het stekelige zaadhoofd, lijkend op een egel (in ‘t Grieks Echinos) valt op in de najaars- en wintertuin.

Deze fantastische plant is zeer gewild bij hommels en bijen. Ook is de plant geliefd bij de vlinders. Het is een genot om het insectenleven op en rond de Echinacea te bekijken.

Na de bloei is de plant ook attractief voor dieren. De “egel” is dan in trek bij de vogels, er staat een heerlijk diner voor ze klaar! Allerlei soorten Mezen en een aantal andere zaadeters, waaronder de Putters en Groenlingen genieten volop. Ze vliegen af en aan totdat er een zielig, klein kaal kegeltje op een steel overblijft. En zelfs dat is ook mooi om te zien, helemaal als je het geluk hebt dat Moeder Natuur er een laagje rijp, sneeuw of ijs oplegt! Dan wil je gewoon naar buiten; fantastisch!

#dehofdametuinstyling #decouwenhof #echinaceapurpurea #zonnehoed #blog #tuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.