De plant en zijn verhaal

De Hyacint is één van de bekendste voorjaarsbloeiende bloembollen. Mede door haar aantrekkelijke geur, de opvallende kleuren en haar bloemvorm.

Haar bloem is opgebouwd uit allerlei kleine bloemetjes, nageltjes geheten. Er zitten tenminste 60 nagels aan een steel. Er bestaan zowel enkelvoudige als dubbel bloemige Hyacinten.

In tuinen zien we ze niet veel. Veel mensen vinden de Hyacint te stijf. Dat komt onder andere doordat ze veelal in keurige groepjes worden geplant. Plant je de bollen op een losse natuurlijke manier in de border dan kan de Hyacint echter juist voor een prachtig natuurlijk ogend geheel zorgen.

De Hyacint kent een rijkelijke geschiedenis.

Hyacinthus is de Latijnse afleiding van de Griekse naam Hyakinthos. Er bestaat een Griekse mythe over zonnegod Apollo. Hij werd verliefd op de prachtig mooie prins Hyakinthos. Apollo ging de prins leren discuswerpen. Tijdens het oefenen werd Hyakinthos per ongeluk getroffen door een discus geworpen door Apollo. Uit het gesijpelde bloed van ‘t slachtoffer groeide een bloem, die Apollo Hyacint noemde.

Of de god van de wind Zephyrus hier wellicht ook iets mee te maken had? Hij zou namelijk ook een oogje op de prins hebben gehad……

Hyacint is dus de bloem van Zonnegod Apollo en staat voor vrede, toewijding en macht. Ook voor trots en sportiviteit. In christelijke kringen staat de Hyacint symbool voor geluk en liefde. De blauwe Hyacint heeft een eigen betekenis: oprechtheid.

Rond 1560 kwam de Hyacint, een bolgewas uit de aspergefamilie, naar Europa vanuit Turkije, Syrië en Libanon. De bollen waren destijds zeer exclusief, met name in Nederland werden ze gecultiveerd en werd het een hebbeding voor de rijken. Één bol kostte omgerekend € 150! Midden in de 18de eeuw besloot de maîtresse van de Franse koning Louis XV,

Madame de Pompadour, dat de tuinen van Versailles met Nederlandse Hyacinten verfraaid dienden te worden. De Franse elite wilde niet achterblijven. Er ontstond een heuse ‘Hyacint-mania’.

De Hofdame

#hyacint #blog #dehofdametuinstyling #dehofdame #garden #tuin #tuinstyling #voorjaar #decouwenhof #blogpost #spring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *