Eetbare planten: Daslook

Wie rond deze tijd van het jaar het bos of een park bezoekt heeft een grote kans om daslook te zien en te ruiken! Het vormt flinke groene pollen en staat vaak in grote groepen bijeen. Bloeiend is het één wit tapijt. Daslook groeit ‘t liefst op beschaduwde plaatsen en vochtige grond.

Deze kruidachtige plant behoort tot de lookfamilie Alliaceae. Waar onder andere ook knoflook en de ‘gewone’ ui toebehoren. Daslook bloeit van april tot in juni, soms zelfs tot in juli. Met prachtige witte bolletjes op een steel. Waar ook insecten graag op afkomen.

Zodra de eerste daslook blaadjes de aarde langzaam licht groen gaan kleuren weten we dat de winter zijn greep aan het verliezen is en gaat het hart van menigeen harder kloppen. Daslook vertelt namelijk in geur en kleur: het plukseizoen begint!

Wat is het een heerlijk kruid. Alles van deze plant kan men gebruiken in de keuken. Bladeren, bloemen, het zaad en de eivormige bolletjes, zowel rauw als gekookt. Naast de fantastische smaak is het ook nog eens een heel gezond kruid. Het bevat naast veel goede stoffen ook vitamine C.

In de Middeleeuwen heette daslook Herba Salutaris. En werd het gebruikt als geneesmiddel.

In de Volks- en Natuurgeneeskunde wordt het veel gebruikt, oa bij darmstoornissen, het verlagen van de bloeddruk en bij problemen met het spijsverteringsstelsel.

Daslook wordt in de volksmond ook wel Berelook genoemd. In het Latijn heet daslook Allium Ursinum.

Ursinum komt van Ursus wat beer betekent, beren eten onmiddellijk na hun winterslaap hun buik vol met daslook om hun maag en bloed er mee te reinigen.

De Germanen associeerden het daslook met de beer. De beer ontleedt z’n kracht aan het eten van dit kruid en de mens wil toch ook over een potje berenkracht beschikken?

Zin gekregen in dit geweldige kruidachtige plantje? Zoek een klein plekje uit in de border, moes-of kruidentuin, wildplukken kan ook. Sinds 2017 staat daslook niet meer op de lijst van beschermde planten.Doe dit wel met beleid en enige voorzichtigheid. Er zijn namelijk giftige planten waarvan hun blad erg op die van daslook lijken, waaronder het lelietje-der-dalen.

De Hofdame

april 2019

#dehofdame #dehofdametuinstyling #hethofdiner #hofdiner #daslook #tuinstyling #decouwenhof #kruidachtigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *