De plant en zijn verhaal: Magnolia

De Magnolia is één van bloeiende heesters en bomen die de lente symboliseert. De bloei van de Magnolia met haar prachtige en heerlijk geurende bloemen kondigt het voorjaar aan!

De Magnolia boom is al meer dan 100 miljoen jaren oud. En komt oorspronkelijk uit China. De boom staat voor reinheid. Bij boeddhistische tempels staan aan weerszijde van de ingang Magnolia’s.

Van oudsher wordt de Magnolia gebruikt in de Chinese volksgeneeskunst. De bladeren bevatten veel Honokiol en Magnolol. Stoffen die een stress en angst verlagende werking bevatten. Zij verlagen sterk het cortisol niveau (cortisol is het stresshormoon). Ook staat de Magnolia bekend als sterke antioxidant.

Van de bladeren kan thee gezet worden. Goed tegen onrust, angst en allergie zoals hooikoorts en astma. Van de schors, vers of gedroogd kan thee worden gezet wat helpt bij obstipatie.

Wist u ook dat de bloemen eetbaar zijn?

De prachtige bloemen hebben een wat gemberachtige smaak. U kunt de bloemen onder andere goed gebruiken in een salade of als amuse lepel. Er is heerlijke azijn en siroop van te maken. Ook zijn de bladeren heel goed in het zuur te leggen, zodat er het hele jaar door van de magnolia kan worden genoten. Pluk de bladeren vlak voor ze vallen of raap de bladeren zo snel mogelijk na het vallen op. Dan zijn de bloemen met hun bijzonder smaak het lekkerst.

De Tulpenboom of wel Beverboom, vroeger dacht men dat de Magnolia belangrijk voedsel voor de bevers was, behoort tot de top 3 van bomen met de grootste bloemen. Bloemen die niet door bijen worden bestoven! De Magnolia wordt bestoven door kevers.Hoe dat komt? In de vroegere tijden van de Magnolia bestonden er geen bijen en wel kevers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.