Galanthofiel

Wat is het toch dat bij het zien van een sneeuwklokje velen van ons in vervoering raken?

Al eeuwenlang spreekt het kleine witte bolgewasje tot de verbeelding van mensen.  Het sneeuwklokje staat midden in de winter dapper te bloeien. Kou, wind, regen, sneeuw en ijs lijken het fragiel uitziende bloemetje niet te deren. Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop en nieuw leven.

Al ver voor Christus werd het sneeuwklokje beschreven door de Griekse geleerde Theoprathus. Leucoion noemde hij het. Totdat Linnaeus het uiteindelijk de naam Galanthus gaf. De naam waaronder wij het nog altijd kennen is Galanthus Nivalis. Het Griekse ‘gala’ betekent ‘melk en ‘anthos’ is bloem. Nivalis staat in ‘t Latijn voor sneeuw.

Oorspronkelijk komt het sneeuwklokje uit het westen, midden en zuiden van Europa. Rond 1500 werd het bolletje in Nederland geïmporteerd. Zij werden massaal aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Met name in Friesland. De bewoners van dergelijke stenen huizen, de Friese naam voor steen is ‘stins’, konden het zich goed permitteren om voorjaarsbloeiers rondom hun huizen te planten. De verwilderende voorjaarsbloeiende groep bol-, knol- en wortelgewassen kreeg in 1932 de verzamelnaam ‘Stinzenplanten’. Het sneeuwklokje is daar één van. 

Het bekendste sneeuwklokje is de Galanthus Nivalis. Deze zie je in de meeste tuinen, parken en bermen. Sneeuwklokjes vermeerderen zich door kleine bolletjes te vormen. Vooral als ze het naar hun zin hebben. Ze voelen zich thuis onder bomen en bladverliezende struiken en staan graag in vochtige kalkrijke grond.

Er bestaan zón 19 á 20 soorten sneeuwklokjes en er zijn meer dan 500 cultivars. En men is nog steeds op zoek naar meer variaties.

Altijd al gedacht dat een sneeuwklokje een ‘gewoon’ sneeuwklokje is? Daar is helemaal niets gek aan. Ook ik heb dat altijd gedacht, maar weet nu inmiddels wel beter. Er staan bij mij in de tuin al meerdere soorten. Is er een galanthofiel, een sneeuwklokjesgek, in mij geboren?

Anouska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.